Ce sa faceti daca va sunt puse intrebari nepotrivite?

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Ce sa faceti daca va sunt puse intrebari nepotrivite?

Ce sa faceti daca va sunt puse intrebari nepotrivite?

In mod normal intrebari despre situatia dumneavoastra familiara, varsta, religie, preferinte sexuale, disabilitati si altele asemenea sunt nepotrivite si adesea ilegale.

De exemplu, puteti fi intrebat(a) daca va intelegeti bine cu parinti, daca locuiti cu ei sau daca ii vizitati des.

Puteti fi intrebat(a) daca aveti intentia de a face un copil sau ce veti face daca dumneavoastra sau sotia dumneavoastra ar ramane gravida.

Puteti fi intrbat(a) daca mergeti la biserica sau daca credeti in Isus sau nu.

Intrebari cu mult mai ofensive va pot fi adresate, de pilda daca aveti prieteni tigani sau homosexuali sau daca ati fost testat de HIV.

Trebuie sa stiti ca astfel de intrebari sunt ilegale. Desigur, a lua drumul de a raporta astfel de practici este si dificil si nu va va aduce nici un profit in sensul ca daca nu raspundeti sau va enervati sanse sunt ca puteti sa uitati de acel loc de munca.

Este foarte important sa va controlati emotiile si sa dati un raspuns, daca nu va supara foarte mult, sau sa evitati a dea un raspuns schimband politicos discutia.

Desigur cand sunteti coplesit de furie este dificil de a va comporta rational, de aceea este benefic daca exersati astfel de intrebari nepotrivite. Daca nu va deranjeaza foarte mult sa dati un raspuns, puteti sa il dati. Probabil cineva care intreaba de religie doreste sa stie daca sunteti o persoana religioasa, ea insasi poate este o persoana religioasa, sa spune, caz in care a raspunde pe gustul intervievatorului va poate aduce cateva puncte in plus.

Daca insa intrebarea vi se pare deplasata si nu doriti sa raspundeti atunci trebuie sa fiti capabil(a) sa schimbati discutia cu oarece gratie, fara a ofensa angajatorul/intervievatorul.

Puteti, de exemplu, spune ceva de felul "Aceasta intrebare este prea personala si este putin incomfortabil sa raspund la ea. Nu ati dori mai bine sa discutam despre ..." unde completati cu lucruri specifice locului de munca oferit.

Daca angajatorul persista, puteti raspunde in termeni foarte generali - "sunt o persoana religioasa" sau "nu ma deranjeaza sa am prieteni si cunostinte de orice religie, rasa, sex si orientare sexuala.

Daca nici acest lucru nu este suficient, atunci este clar ca angajatorul se comporta nepotrivit si pune intrebari deplasate, ilegale chiar. Vor exista intotdeauna astfel de oameni, ar trebui sa va obisnuiti cu idea ca poate este mai bine sa nu lucrati pentru un astfel de angajator.

Pentru locuri de munca in strainatate vizitati Jobs Alert Romania.

JobsAlert.ro

Categoria: cariera
Tara: toate
Tag-uri: cariera, sfaturi, CV, drepturi, comportament

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.