Ce este un CV si cum trebuie conceput pentru a va spori sansele de a fi angajat

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Ce este un CV si cum trebuie conceput pentru a va spori sansele de a fi angajat

Ce este un CV si cum trebuie conceput pentru a va spori sansele de a fi angajat

Un CV sau Curriculum Vitae este o prezentare a calificarii (calificarilor) si competentei (competentelor) dumneavoastra. Angajatorii vor utiliza CV-ul pentru a decide daca sunteti potrivit sau nu pentru un post vacant de munca. CV-ul este primul punct de contact dintre dumneavoastra si angajator, de aceea este foarte important ca CV-ul sa fie scurt, la obiect, fara greseli gramaticale sau de exprimare si mai ales sa va prezinte intr-un mod cat mai atragator si potrivit pentru postul vacant, sa-l determine pe angajator sa afle mai multe despre dumneavoastra , sporind astfel sansele dumneavoastra de a fi programat pentru un interviu si eventual de a fi angajat.

Redactarea unui CV este o arta si o meserie (inregistrata legal). Daca puteti apela la ajutorul unui expert, nu ezitati sa o faceti. Daca nu cunoasteti un astfel de expert va pot, desigur, recomanda expertii nostril. JobsAlert.ro ofera, cel putin pentru moment, consultant CV gratuita tuturor persoanelor inregistrate pe site-ul nostru.

Desigur, trebuie sa il redactati dumneavoastra.

Nu exista un model de CV corect sau gresit in mod absolut, insa exista cateva sectiuni standard pe care care este indicat sa le contina: datele dumneavoastra personale si detaliile de contact, educatia si calificarea (sau calificarile) profesionale, o prezentare a locurilor de munca pe care le-ati avut (daca este posibil), competentele profesionale relevante pentru postul de munca pentru care aplicati sau in domeniul de activitate relevant acestui post iar acolo unde este posibil referinte profesionale (de obicei, o regula nescrisa spune ca ar trebui sa prezentati o referinta de la ultimele doua locuri de munca pe care le-ati avut).

Cei mai multi oameni inteleg si folosesc ceea ce s-ar putea numi “CV traditional” sau “cronologic”. Exista insa mai multe tipuri de CV-uri iar dintre acestea CV-ul cronologic este cel mai putin efficient.
Un angajator poate primi chiar si mii de CV-uri pentru un post vacant. Este improbabil ca acesta va citi fiecare CV de la inceput pana la sfarsit. De asemenea este improbabil ca il va citi cu atentie, sanse sunt ca angajatorul este obosit si cu atentia diminuata dupa ore de munca.

Un CV gresit alcatuit, care are un aspect neingrijit sau contine greseli evidente, fie acestea de exprimare, gramaticale sau de ortografie, va fi de cele mai multe ori azvarlit la gunoi.

Un CV traditional (cronologic) este monoton si plictisitor.

Prima impresie conteaza. Iar CV-ul traditional nu va ajuta. Exista si tentatia de a transforma CV-ul intr-o poveste. Evitati acest lucru! CV-ul nu este si nu trebuie sa devina povestea vietii dumneavoastra, a educatiei sau experientei dumneavoastra. Nu este o poveste de nici un fel, ci este o unealta in atingerea unui scop si inca una dintre cele mai importante.

CV-ul trebuie sa fie scurt si la obiect. Cel mai simplu de explicat ar putea fi astfel: imaginati-va ca angajatorul va pune intrebarea “de ce sa va angajez pe dumneavoastra?”. Stiti la ce post vacant aplicati, ar trebui sa stiti si de ce sunteti potrivit pentru acea slujba.

In general, dupa datele personale si de contact, puneti lucrurile cel mai importante, varful atins de dumneavoastra profesional. Aveti experienta? Incepeti cu asta. Educatia este punctul dumneavoastra forte? Atunci negresit faceti acest lucru clar. Aveti insa grija ca ceea ce scoateti in evidenta sa fie si potrivit locului vacant la care aplicati.

Personalizati CV-ul dumneavoastra. Daca il trimiteti la mai multe firme, stim ca va este mai usor sa il trimiteti asa cum este. Insa daca il personalizati, cu siguranta veti avea numai de castigat pentru ca puteti scoate in evidenta acele lucruri relevante pentru acel post si acelui angajator particular.

Dupa aceasta prezentare succinta a dumneavoastra (numita si “profil”) in calitate de candidat la postul vacant la care aplicati, puteti adauga sectiunile traditionale care pot fi, de aceasta data, prezentate cronologic.

Daca insa aveti recomandari solide sau alte lucruri importante si relevante pentru angajator, noi va recomandam sa puneti aceste lucruri imediat dupa profilul dumneavoastra. In mod traditional, dintr-un motiv obscur, aceste lucruri sunt lasate la urma, adaugate la sfarsit, ca o anexa la CV. Nu faceti din ceea ce ar putea fi un punct forte sau un motiv solid de a va angaja, o anexa la CV. Ati excelat in ceva semnificativ pentru postul la care aplicati, ati castigat un concurs sau aveti o recomandare solida de la o sursa solida autoritativa? Scoate-ti acest lucru in evidenta, nu-l plictisiti pe angajator cu cronologia vietii dumneavoastra cand aveti o astfel de arma care va atrage cu siguranta atentia angajatorului.

CV-ul cronologic pare adanc inradacinat in societatea romaneasca. Noi va recomandam sa evitati acest tip de CV.

Daca aveti un CV cronologic si vreti sa il indreptati rapid va sugeram sa faceti o introducere in modul discutat anterior. Acest tip de CV este numit “CV cu profilul aplicantului”. Adaugarea “profilului” dumneavoastra la un CV cronologic constituie o inbunatatire imediata a CV-ului. Dar pentru a va maximiza sansele de a obtine un interviu, recomandarea noastra este de a crea un CV functional si customizat in functie de angajator si postul vacant la care aplicati.

Acolo unde este posibil si poate avea un impact puternic, incercati un CV netraditional.

Care sunt tipurile majore de CV-uri acceptate in industrie? Ce este un CV netraditional? Pentru a afla mai multe in acest sens, cititi articolele JobsAlert.

Speram ca acest articol v-a convins sa renuntati la CV-ul traditional sau cel putin v-a determinat sa ii adaugati un profil. Nu este putin lucru… daca va ganditi ca unui angajator ii trebuie de obicei doar o privire pentru a decide daca sa citeasca sau nu respectiul CV, simpla adaugare a unui profil constituie o inbunatatire majora si o sporire considerabila a sanselor dumneavoastra de a fi programat la un interviu si eventual de a fi angajat. Daca insa vreti sa maximizati influenta pe care o poate avea CV-ul dumneavoastra, atunci incercati un CV functional customizat in functie de angajator si postul de munca vacant la care aplicati.

JobsAlert.ro

Categoria: cariera
Tara: toate
Tag-uri: cariera, sfaturi, CV, Curriculum Vitae

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.