Permisul de munca in Elvetia

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Permisul de munca in Elvetia

Permisul de munca in Elvetia

Muncitorii romani care isi doresc un loc de munca in Elvetia trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru obtinerea permisului de munca, cerute de autoritatile elvetiene.

Elvetia a incheiat un protocol cu Uniunea Europena in privinta liberei circulatii a cetatenilor romani, care prevede parcurgerea unei perioade tranzitorii de aproximativ 7 – 10 ani. Permisele de sedere pentru muncitorii emigranti in Elvetia sunt in numar limitat, si in continua crestere pentru fiecare an, in functie de evolutia pietei muncii.

In Elvetia, piata muncii este supusa controlului, in ceea ce priveste dreptul muncitorilor emigranti de angajare pana in anul 2016, la data de 1 iunie. Libera circulatie a muncitorilor emigranti se va suprapune pana in anul 2019, cu o perioada in care este permisa reducerea numarul permiselor de munca daca numarul emigrantilor pe piata muncii este prea ridicat.

Angajatorii elvetieni pot angaja muncitori romani daca justifica aceasta angajare prin refuzul sau imposibilitatea ocuparii locurilor de munca ofertate de catre cetatenii elvetieni. Locul de munca ofertat trebuie publicat, se organizeaza interviul sau concursul pentru postul liber, iar muncitorii ce indeplinesc cerintele pot fi angajati.

Muncitorii romani, care vor ocupa un loc de munca in Elvetia, sunt sustinuti de Oficiul de munca al cantonului, care inainte de a elibera permisul de munca, va verifica pachetul salarial, sa corespunda nivelului de pregatire precum si conformitatea conditiile de munca.

Detinerea permisului de munca de catre cetatenii romani aflati la un loc de munca in Elvetia este obligatorie inca din prima zi in care desfasoara activitati lucrative, indiferent daca perioada de munca este mai mica de 3 luni.

Cei care doresc sa se deplaseze in Elvetia pentru gasirea unui loc de munca nu necesita permisul de munca dar este indicat sa se adresze in termen de 8 zile de la intrarea in tara, primariei din zona in care se afla. Daca aceasta sedere, pentru gasirea locului de munca, este mai mare de 90 de zile, persoana trebuie sa solicite autoritatilor elvetiene prelungirea permisului de sedere pentru inca 90 de zile.

Daca muncitorul dovedeste cautarea locului de munca, cu ajutorul unei liste de potentiali angajatori, poate prelungi permisul de munca pe o perioada de pana la un an.

Permisul de munca ofera muncitorilor romani dreptul de a se deplasa geografic, cat si din punct de vedere ocupational, adica isi poate schimba locul de munca pe teritoriul Elvetiei, fara a fi necesara obtinerea unui nou permis de munca.

Platforma www.JobsAlert.ro va pune la dispozitie locuri de munca in Elvetia si in alte tari, ce pot fi vizualizate on-line, in orice moment.

JobsAlert.ro

Categoria: strainatate
Tara: Elvetia
Tag-uri: permis munca, drept munca, non-UE

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.