Inchirierea unei locuinte in Germania

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Inchirierea unei locuinte in Germania

Inchirierea unei locuinte in Germania

Inchirierea unei locuinte in Germania se poate dovedi uneori a fi un lucru mai dificil decat gasirea unui loc de munca. Chiriasii au mai multe drepturi decat in alte tari europene, multe dintre stipularile legale in acest sens fiind in general considerate defavorabile proprietarilor. In plus, conform statisticilor actuale, in Germania exista cu mult mai multi chiriasi decat proprietari, fapt ce ar putea evidentia o cerere ridicata pe piata imobiliara a inchirierilor de locuinte.

Din aceste motive proprietarii sunt destul de retinuti in privinta strainilor, multi dintre acestia avand experiente neplacute cu chiriasii straini. Nu ar trebui sa va surprinda ca proprietarii sunt mai exigenti cu dumneavoastra decat v-ati fi asteptat. Vi se pot cere diverse informatii, documente si garantii, cel mai frecvent vi se va solicita contractul de munca si plata in avans a unei garantii financiare. Proprietarii evalueaza potentialii chiriasi ca la interviu, apreciand lucruri precum tinuta dumneavoastra, nivelul de cunoastere al limbii, postul de munca pe care il detineti,...etc. De asemenea, va poate ajuta o recomandare, fie de la un chirias anterior, fie de la angajatorul dumneavoastra.

Daca viitorii chiriasi apeleaza la o agentie imobiliara , agentul ( der Makler) acesteia este la fel de riguros si solicita toate informatiile de mai sus plus altele pe care le mai considera necesare. De fapt, proprietarii isi iau tot felul de masuri ca sa nu iasa in paguba, iar agentiile isi iau masuri duble sa nu poata fi trase la raspundere, de detinatorii locuintelor sau chiar de catre… chiriasi.

Din moment ce exista cetateni romani care au reusit sa inchirieze o locuinta in Germania, puteti reusi si dumneavoastra. Anunturile cu locuinte de inchiriat se gasesc prin ziarele locale sau pe internet. Aici veti putea avea totusi o problema fiindca nu intelegeti codificarea prescurtata a anunturilor de mica publicitate.

Asadar, ca sa intelegi ce vrea sa spuna un anunt trebuie sa cunosti si limba germana si pasareasca aceasta imobiliara care reduce un cuvint de 20 de litere la 2-3 semne…Pentru a va ajuta, voi insera in continuare cele mai uzuale prescurtari: ZH= incalzire centrala( Zentralheizung), NK= costuri suplimentare ( Nebenkosten),MM= chirie lunara ( Monatsmiete), KM= chirie la rece,adica fara costuri de intretinere( Kaltmiete), WM= chirie la cald, adica cu costuri incluse ( Warmmiete).

Daca aveti probleme cu inchirierea unui apartament , va informez ca exista si alternativa agenţiilor de cazare – Mitwohnzentrale – care pot oferi locuinţe pentru o perioadă limitată de timp, cu plata unui comision.

Sa va spun acum despre pretul unei chirii. Chiriile sunt ridicate în oraşe ca Dusseldorf, Koln, Stuttgart, Berlin si Munchen si semnificativ mai mici in zonele rurale. In general, locuitorii din Germania, atit nemtii cit si romanii, cheltuiesc aproximativ 35 la suta din veniturile proprii pentru plata chiriei., adica intre 6 si 9 euro/lunar pentru fiecare mp. de spatiul locativ.Se ajunge astfel la chirii intre 400 si 800 de euro pentru un apartament de 2 sau 3 camere. La costul efectiv de închiriere se mai adaugă cheltuielile de încălzire, apă şi energie electrică, de uz casnic, care se ridică la circa 25 % din chiria lunară. De remarcat ca in Germania, pretul unei gicacalorii este mai mic decit in Romania. Chiria se plăteşte proprietarului lunar în avans. În cele mai multe cazuri, proprietarii solicită un depozit pentru închiriere care reprezintă contravaloarea a două-trei luni în plus faţă de chiria reală. Acest depozit este un titlu de garanţie în caz de prejudicii cauzate proprietăţii care acopera degradarea apartamentului sau lipsa unor mijloace utliitare

De asemeni, dupa ce ati inchiriat o locuinta, urmeaza inregistrarea ei la Primarie (Rathaus), mai precis la biroul (EINWOHNERMELDEAMT), un fel de birou romanesc de evidenta a populatiei.

Axtele necesare pentru inregistrare sunt : actul de identitate (carte de identitate ori paşaportul); formularul primit de la instituţia cu pricina (Meldeformular des Einwohnermeldeamts); actele de identitate ale copiilor, dacă este cazul, precum şi contractele de închiriere a locuinţei. În cazul în care stabilirea în Germania se produce prin căsătorie, este necesar şi certificatul de căsătorie.

Bineinteles ca obligatia de inregistrare a contractului ii apartine in primul rind proprietarului, dar inregistrarea aceasta, notificarea, instiitarea, confirmarea (Anmeldung- in germana) va intereseaza si pe dumneavoastra, fiindca este un punct de plecare absolut obligatoriu in demararea procesului de obtinere a dreptului de sedere. Formularul stas ( Meldeformular des Einwohnermeldeamts) cuprinde cam tot ce trebuie stiut de primarie atit despre dumneavoastra cit si despre locuinta. Concret, chiriasul comunica autoritatii ( behorde) noua adresa de domiciliu (neue wohnung) care o inregistreaza intr-un registru ( melde). Sigur ca aceasta instiintare trebuie sa aiba semnatura (unterschrift) unui oficial si stampila ( stempel) autoritatii. Ei bine, domnilor si doamnelor, acum ati facut un pas important in integrarea dumnevoastra in volectivitatea germana. Documentul primit – Meldebestätigung – care atestă domiciliul dumneavoastră, vă va fi necesar peste tot (împreună cu paşaportul). Nu doar pentru obţinerea dreptului de şedere, ci absolut peste tot, inclusiv la înscrierea copiilor la grădiniţă sau la şcoală.

Pentru locuri de munca in Germania vizitati JobsAlert Romania, sectiunea locuri de munca in Germania pentru cetatenii romani.

JobsAlert.ro

Categoria: strainatate
Tara: Germania
Tag-uri: cazare, chirie, inchiriere, locuinta, apartament, garsoniera

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.