Contextul liberalizarii pietei de munca in Irlanda

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Contextul liberalizarii pietei de munca in Irlanda

Contextul liberalizarii pietei de munca in Irlanda

Contextul liberalizarii pietei de munca in Irlanda

Munciti legal

Daca aveti norocul de a gasi un job in zona de “low-entry” insistati sa vi se faca un contract de munca (la joburile cu grad ridicat de salarizare teoretic nu sunt probleme de genul muncii la negru). Fiindca astfel veti intra intr-un sistem social destul de avantajos: dupa ce acumulati ceva vechime veti putea beneficia de ajutor de somaj (care in prezent este in jur de 850-900 euro pe luna), dar si de plata de alocatie pentru copil (140 euro lunar in prezent, a scazut in ultimii ani) sau inscrierea in sistemul irlandez de pensii. Plus alte beneficii, cum ar fi plata chiriei sau a ratei la banca pentru o casa inchiriata,de catre stat, daca veti ajunge someri.

O munca legala va va facilita si accesul usor la serviciile pe care le doriti a le accesa: abonamente la utilitati, deschidere de cont bancar, etc.

Pretul vietii in Irlanda

Probabil acesta este aspectul cel mai important pe care multi romani il vor lua in calcul, inainte de a-si incerca norocul in a veni sa caute de munca in Irlanda: cat costa sa traiesti in Irlanda? Preturile de mai jos sunt in general pentru Dublin – in provincie preturile pot fi mai scazute.

Chiriile – preturile au scazut destul de mult in ultimii ani, in timpul recesiunii. Insa, in prezent, puteti gasi o camera de inchiriat in Dublin (intr-o casa sau intr-un apartament), cu acces normal la living/baie/bucatarie/eventuala gradina la un pret intre 250 si 400 euro pe luna – in functie de zona si de cat de moderna este locuinta. Pentru un apartament de 2 camere (cum este cunoscuta expresia in Romania – in Irlanda cele “doua camere” romanesti se transforma in “one bedroom apartment”) oferta variaza intre 650 si 1000 de euro – la fel in functie de zona. Sa zicem ca se poate gasi un apartament cu 2 camere la un nivel mediu de utilare (mobila, bucatarie, etc) la 800 de euro. O garsoniera (“studio”) se poate gasi in jur de 500-600 euro lunar.

Atentie, pentru a nu cadea in plasa: in Irlanda NU se platesc comisioane la inchiriere, ca in Romania, daca mergeti pe mana unei agentii imobiliare.

Mancarea – preturile sunt in multe cazuri comparative cu cele din Romania, insa raportat la nivelul salariului mediu in euro din cele doua tari pretul unui cos mediu de cumparaturi este net avantajos in Irlanda. O scurta lista de preturi aproximativ generala: un litru de lapte costa un euro (sticla de 2 litri in jur de 1,70), o paine de calitate medie cam 1 euro, o caserola de 6 oua intre 1,50 si 2 euro, un litru de ulei in jur de 1,30 euro, o cutie de rosii de 300 de grame in jur de 1,80-2,20 euro, o caserola de mere, piersici sau caise in jur de 1,50 euro, o cutie de iaurt de 500 ml cam 1,50 euro, o bucata de cascaval de 450 de grame in jur de 3 euro. In fine, o bere in supermarket poate costa intre 1,20 si 2 euro (cutia), o sticla de vin de la 5 euro in magazinele ieftine (Lidl sau Aldi).

Alte cheltuieli - biletul de autobuz este variabil, insa asteptati-va sa scoateti 1,50 euro sau 2 euro pentru o calatorie. Evident, mai avantajoase sunt abonamentele, saptamanale sau lunare, insa si acestea pot ajunge la zeci de euro pe luna. Abonamentul lunar de cablu tv plus internet ajunge in jur de 40 sau 50 de euro pe luna, iar factura la curent, la un apartament cu doua camere, poate ajunge la o suma aproximativa de 200 de euro pentru doua luni pe timp de vara sau chiar 400 iarna.

Alte lucruri de luat in seama in Irlanda

Sistemul de sanatate nu este asa de bine pus la punct precum s-ar crede, privit din Romania. Exista lipsuri numeroase in sistem si mai multe reforme s-au facut in ultimii ani pentru a mai corecta problemele insa acestea sunt departe de a fi rezolvate.

Vremea - este un alt aspect important: aceasta nu este insa atat de catastrofala precum exista mitul. Este adevarat ca in aceasta vara a plouat foarte mult, insa in alte veri ploile au fost numarate pe degete. Temperatura medie pe timp de vara este undeva intre 15 si 22 de grade, existand insa, bineinteles, destul de multe zile cu temperaturi de peste 25 de grade. Mai degraba este vant sau intunecat decat ploios. Prin urmare, cei obisnuiti si cei care chiar iubesc mult soarele si temperaturile ridicate vor fi destul de dezamagiti de Irlanda. Cei care insa doresc un aer proaspat in nari ar putea sa se bucure insa odata cu venirea in Irlanda. Iarna nu este friguroasa (0/3 grade in mod normal) si ninge foarte rar.

Societatea - irlandezii sunt, in mare parte deschisi. Romanii care stau inchisi in case sau doar in interiorul comunitatii de romani va vor spune din prima ca “irlandezii sunt reci, rasisti, ii uram!”. Insa, ca in orice alta tara din Europa, odata cu deschiderea personala a fiecarui individ spre societatea in care traieste apar si beneficiile, apare si cunoasterea mai larga. De aceea este bine sa nu aveti prejudecati, sa intrati in vorba normal cu irlandezii, sa mergeti in puburile in care merg si ei, si asa mai departe.

Daca sunteti in cautarea unui loc de munca in aceasta tara sau in alte tari JobsAlert.ro va pune la dispozitie o gama larga de oferte .

Pentru locuri de munca in Irlanda va recomandam JobsAlert.ro.

JobsAlert.ro

Categoria: strainatate
Tara: Irlanda
Tag-uri: Marea Britanie, piata muncii, liberalizare, restrictii

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.