Cum este reglementat timpul de lucru in Austria

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Cum este reglementat timpul de lucru in Austria

Cum este reglementat timpul de lucru in Austria

Legea privind timpul de lucru se aplica la aproape toti angajatii din sectorul privat cu varsta de peste 18 ani.

Durata normala a timpului de lucru este: zi de lucru de opt ore (intr-o perioada de 24 de ore); saptamana de 40 de ore de lucru (de luni pana duminica inclusiv).

Acordurile colective in multe industrii au redus saptamana de lucru, de exemplu, la 38 de ore. Exceptii: o conventie colectiva de munca poate prelungi o zi normala de lucru la 10 ore. Pentru a intrerupe munca pe o perioada continua mai lunga (de exemplu, un week-end prelungit), o zi normala de lucru poate fi extinsa de la opt ore la maximum noua ore pe zi, iar, in anumite conditii, este posibila o saptamana de 4 zile, fiecare de 10 ore.

Numeroase acorduri colective stipuleaza ca saptamana de lucru normala trebuie sa fie realizata, in medie, pe o anumita perioada de timp (pana la un an, dar mai mult in cazurile individuale), dar poate fi mai mare sau mai mica in anumite saptamani (de exemplu, in turism, hoteluri si restaurante etc.).

Pauzele si perioadele de odihna

In cazul in care perioada de munca continua este intre sase si noua ore, lucratorii au dreptul la o pauza de cel putin o jumatate de ora. In cazul in care ziua de lucru depaseste noua ore, lucratorii au dreptul la o pauza de cel putin 45 de minute. Aceasta pauza nu este platita si nu este luata in calcul privind totalul orelor de lucru. La sfarsitul zilei de lucru, angajatii au dreptul la o perioada neintrerupta de repaus de cel putin unsprezece ore. Angajatii au de asemenea dreptul la o perioada neintrerupta de repaus de 36 de ore, care incepe sambata la ora 13 si include duminica (pauza de week-end).

Exista insa si exceptii de la aceste aranjamente:

1. Munca cu timp partial: angajatii cu norma redusa de lucru nu pot fi discriminati in comparatie cu salariatii cu norma intreaga. In principiu, la munca suplimentara se aplica o prima de 25%.

2. Munca in schimburi: activitatea se realizeaza de catre lucratori diferiti pe parcursul unei perioade stabilite. In anumite conditii, un schimb de pana la 12 ore este posibil.

3. Munca in schimburi cu program flexibil: apare intr-un cadru convenit de comun acord, in care angajatii decid ora la care incepe si se termina ziua lor normala de lucru.

4. Munca de noapte: din 2002, atat barbatii cat si femeile au dreptul de a lucra pe timp de noapte in mod egal. Numai femeile insarcinate, mamele care alapteaza si tinerii cu varsta sub 18 ani nu pot munci pe timp de noapte.

5. Orele suplimentare: sunt acumulate in cazul in care timpul de lucru normal (zilnic sau saptamanal) este depasit. Potrivit Legii privind timpul de lucru, orele suplimentare vor fi remunerate cu un bonus financiar sau prin timp liber.

Pentru locuri de munca in strainatate vizitati Jobs Alert Romania.

JobsAlert.ro

Categoria: strainatate
Tara: Austria
Tag-uri: legal, ore de munca, contract

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.