Unde pot munci astazi in Uniunea Europeana cetatenii romani cu si fara permis de munca

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Unde pot munci astazi in Uniunea Europeana cetatenii romani cu si fara permis de munca

Unde pot munci astazi in Uniunea Europeana cetatenii romani cu si fara permis de munca

Romania si Bulgaria au intrat simultan in Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007. Conform Tratatului de Aderare pe care l-au semnat cu celelalte state, libera circulaţie a lucrătorilor din cele doua tari ar fi trebuit sa fie deplina dupa ce se parcurge o perioada de tranzitiei de 7 ani, stabilita prin celebra regula 3+2+2. Aceasta regula nu a fost aplicata numai Romaniei si Bulgariei, ci tuturor statelor admise din 2004 incoace .Romanii si bulgarii au de asteptat pina in 2014. Si acum va spun ca in 2014 nu va fi niciun val de romani si bulgari asa cum afirma ziarele engleze astazi care afirma ca 29 de milioane de romani si bulgari vor ajunge in Anglia. Nu suntem 29 de milioane cu totii, dar ei habar nu au de ce scriu si vorbesc pe la televiziuni.Sa nu ne pierdem insa in amanunte si sa revenim la lucruri esentiale.

Asadar, astazi, la data de 1 ianuarie 2013, cetatenii romani au acces neingradit pe piata muncii in Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Suedia. Orice roman care ajunge acolo poate munci daca are angajator. Nu-i trebuie permis de lucru, drept de sedere, aprobare de la autoritati.

Pe linga cele 17 tari enumerate mai sus, mai exista inca 9 tari in care accesul cetatenilor romani pe piata muncii este conditionat de obtinerea, in prealabil, a unui permis de munca. Sa le analizam pe rind:

Marea Britanie - Cetăţenii români trebuie să munceasca in baza unui permis de muncă. Firma angajatoare trebuie să solicite eliberarea permisului de muncă, iar lucrătorul trebuie să depună o cerere pentru a obţine un „accession worker card”.Aceasta este procedura standard si trebuie sa facem precizarea ca munca efectiva a cetateanului roman poate incepe numai dupa obtinerea permisului.

Spania - In perioada de boom economic, Spania a permis cetatenilor romani sa lucreze fara permis de munca. Incepind insa din 28 iulie 2011, odata cu aparitia crizei economice, pe fondul existenţei unui numar impresionant de someri, Spania a limitat accesul muncitorilor români pe piata muncii. Aceasta restrictie a fost aprobata de Comisia Europeana intii până la 31 decembrie 2012 si, recent, a fost prelungita cu inca un an, adica pina la 31decembrie 2013. In prezent, un nou venit in Spania sau un cetatean roman care sta de mai multa vreme acolo se poate angaja numai daca are un permis de munca.

Malta - Cetatenii romani care doresc sa lucreaze pe insula cea mai frumoasa din Europa au nevoie de permise de muncă pentru toate ocupatiile si profesiile. Fiecare solicitare pentru un permis de muncă va fi evaluată, de la caz la caz.

Luxemburg - Cetăţenii români trebuie să obţină în prealabil un permis de muncă. În cazul lucrătorilor din agricultură, viticultură, sectorul hotelier şi catering precum şi al celor cu calificări specifice în sectorul financiar, se aplică o procedură minimala simplificată. Pentru celelalte sectoare, în funcţie de situaţia de pe piaţa forţei de muncă, procedura acordării permisului de muncă poate fi simplificată şi perioadele de graţie reduse.

Belgia - Pentru ca un cetăţean român să obţină permisul de muncă, este necesar ca un angajator din Belgia să înainteze autorităţilor competente o cerere pentru a obţine autorizaţia de muncă pentru cetăţeanul în cauză. O dată ce autorizaţia de ocupare este obţinută de către angajator, lucrătorul va obţine şi el permisul de muncă.

Olanda - Cetăţenii români au nevoie de un permis de muncă,care va fi obţinut de angajatorul olandez. Acesta va trebui sa facă dovada că pentru locul de muncă respectiv nu a existat nici un aplicant cetăţean olandez sau din state membre UE/EEA, cu excepţia Romaniei si Bulgariei.

Austria - Cetăţenii români au nevoie de un permis de muncă (Beschäftigungsbewilligung), care trebuie solicitat de către angajator. Inainte insa de eliberarea lui se realizează un test de piaţă pentru cele 67 de profesii care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă. Potrivit celor mai noi reglementări, se pot elibera aprobări de muncă pentru următoarele meserii (in domeniul constructiilor, constructiilor de masini, bucătari şi ospătari).

Germania - De citiva ani, Germania ridica treptat restricţiile privind accesul la piaţa muncii. În prezent, nu au nevoie de permis de muncă lucrătorii calificaţi cu studii universitare care exersează o meserie corespunzătoare calificării lor profesionale, lucrătorii sezonieri, persoanele care urmează o forma de pregatire profesională în întreprindere .În cazul profesiilor care necesită absolvirea unui curs de formare profesională, permisul de muncă poate fi eliberat fără efectuarea unui test de piaţă.

Adevarul este ca in ultimii ani, Germania incearca sa atraga imigrantii cu inalta calificare. Un studiu recent atesta faptul ca Germania este ameninţată de o penurie semnificativă de personal calificat si este posibil ca în anul 2025 va exista un deficit de cinci milioane de locuri de muncă, din care jumătate vor fi posturi pentru persoane cu înaltă calificare. Tocmai de aceea, in prezent, guvernul caută soluţii pentru stimularea imigraţiei prin instaurarea de condiţii mai suple decât cele actuale, dinamizarea formării profesionale şi încurajarea revenirii la muncă a femeilor după concediul de maternitate. Se spera in acest fel sa se obtina un influx de 100.000 de imigranţi pe an, mai ales ca in ultimul timp numărul tinerilor germani care-şi termină studiile s-a înjumătăţit fata de anul 2000 si pe deasupra acestia sunt foarte prost pregatiti. In aceste conditii, Germania va liberaliza total piata muncii pentru cetatenii romani cel mai tirziu la data de 1 ianuarie 2014.

Avind in vedere aceste tendinte actuale, precum si faptul ca Germania va ramine principalul motor economic al Uniunii Europene.

Franta - Suntem interesati de desfasurarea unei activitati in Franta,mai ales datorita faptului ca s-au ridicat restrictiile pentru muncitorii romani din constructii.

Elvetia - Persoanele care doresc să lucreze în Elveţia ca şi angajaţi au nevoie de permise de muncă. Acestea se vor obtine cu respectarea principiului priorităţii naţionale, verificarea condiţiilor de muncă şi a nivelului salariilor şi limitarea numărului de permise la contingentele alocate anual. Procedura de obtinere este foarte asemantoare cu cea folosita in Germania.

Norvegia - Incepând din 15 iunie 2012, Norvegia a eliminat restricţiile privind accesul pe piaţa muncii din această ţară pentru cetăţenii români. Măsura adoptată de Guvernul de la Oslo a venit in urma semnarii în luna martie a acestui an a Memorandumurilor de Înţelegere pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European în ciclul financiar 2009-2014.

Pentru locuri de munca in strainatate vizitati Jobs Alert Romania.

JobsAlert.ro

Categoria: strainatate
Tara: toate
Tag-uri: munca, permis de munca, fara permis de munca, Uniunea Europeana

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.