Cardul European de Sanatate pentru aplicanti ce vor sa plece la munca in Germania

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Cardul European de Sanatate pentru aplicanti ce vor sa plece la munca in Germania

Cardul European de Sanatate pentru aplicanti ce vor sa plece la munca in Germania

Astazi vom vorbi despre una din marile omisiuni pe care le fac cetatenii romani in procesul de stabilire temporara sau definitiva in Germania. Cititi cu atentie aceste rinduri fiindca continutul lor are o importanta capitala pentru Dumneavoastra!

L 95 / 2006 adoptata de catre Parlamentul Romaniei stabileste ( in titlul cu numarul 9, art 319- 329) modalitatile de obtinere si folosire a Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate, precum si a Cardulului National de Asigurari Sociale de Sanatate. In mintea majoritatii romanilor cele doua carduri sunt amestecate,creindu-se numeroase confuzii. Ce trebuie retinut? In primul rind ca sunt 2, iar in al doilea rind ca unul este european si celalalt national. Sa ne ocupam de ele pe rind:

1.Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate (C.E.A.S.S.) a fost initiat in baza unei Directive a Uniunii Europene care a incercat sa asigure compatibilitatea social-sanitara dintre toate statele U.E. In consecinta, acest card este documentul care conferă titularului dreptul la prestaţii medicale de urgenta în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, asadar si cetateanului roman venit in Germania.

Rostul principal al Cardului a fost acela de a permite persoanelor sa-si continuie sederea ( sau excursia) intr-un stat european, chiar si in cazul in care isi rupe un picior, o mina, isi sparge capul si asa mai departe. In consecinta, cardul european este valabil numai …6 luni. Asadar, stiind acest lucru, ar trebui solicitat astfel incit sa acopere o perioada cit mai mare din durata sederii Dvs. in Germania. In concluzie, nu il solicitati in ianuarie daca vreti sa plecati in Germania in aprilie sau mai.

Cum functioneaza? Sa luam un exemplu: daca va rupeti o mina in Germania, spitalul nemtesc va va radiografia, trata, gipsui, etc., fara nici un cost individual. Prezentati cardul, unitatea spitaliceasca face raportarea cazului Dvs. la Casa de Asigurare de Sanatate din Germania si aceasta cere contravaloarea prestatiilor medicale de la Casa de Asigurari de Sanatate din Romania care a emis cardul cetateanului cu mina rupta. Va sa zica, C.E.A.S.S. este valabil numai pentru servicii de urgenta, posesorii lui nu au dreptul sa beneficieze de un tratament medical pentru o boala cronica mai mult sau mai putin grava, de lunga durata cum ar fi lucrarile dentare, tratarea diabetului, a cancerului, etc.

Cardul european conţine următorul set obligatoriu de informaţii vizibile cum ar fi: numele şi prenumele asiguratului, codul numeric personal, data naşterii asiguratului, data expirării cardului, acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul, numărul cardului si un cod de tara. Acest card se elibereaza gratuit, la cerere, tuturor persoanelor care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate ,sunt înscrişi la un medic de familie şi fac dovada achitării la zi a contribuţiei.

Cine are insa calitatea de asigurat? Sunt 2 categorii distincte:

1. Persoane care trebuie sa faca dovada de asigurat prin prezentarea unor documente care sa ateste ca au cel putin 5 ani de vechime ca contribuabil la sistemul public de sanatate, adica salariatii, persoanele care sunt autorizate sa execute activitati independente, persoane cu venituri din agricultura si silvicultura, somerii, pensionarii civili si militari, persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului;

2.Persoane care nu trebuie sa faca dovada de asigurat prin documente cum sunt: copii pina la 18 ani, studentii pina la 26 de ani, persoanele cu handicap, soţul, soţia şi părinţii aflaţi în îngrijirea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul minim brut pe ţară, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Daca faceti parte din una din categoriile enumerate mai sus aveti dreptul la card. Mai exista si situatia foarte frecventa cind acelasi om a facut parte in ultimii 5 ani din ambele categorii.

Acum sa vedem cum se obtine cardul .Va deplasati la Casa judeteana de Asigurari de Sanatate, completati un formular, prezentati o copie de buletin si dovada calitatii de asigurat, inclusiv a platii si dupa vreo 10 zile calendaristice, cardul va soseste prin posta.

Daca sunteti in cautarea unui loc de munca in aceasta tara sau in alte tari JobsAlert.ro va pune la dispozitie o gama larga de oferte .

Pentru locuri de munca in Germania vizitati JobsAlert Romania, sectiunea locuri de munca in Germania pentru cetatenii romani.

JobsAlert.ro

Categoria: strainatate
Tara: Germania
Tag-uri: sanatate, asigurare, card european

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.