Practici de recrutare si selectie a candiatilor

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Practici de recrutare si selectie a candiatilor

Practici de recrutare si selectie a candiatilor

Practici de recrutare si selectie a candidatilor

“In ciuda crizei economice din Europa angajatorii romani anticipeaza in continuare oportunitati de angajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, in primele trei luni ale anului 2013.

Angajarea candidatului potrivit este un proces plin de provocari. Insa, selectarea candidatului nepotrivit costa scump o companie, atat in ceea ce priveste fondurile, cat si resursele de timp. Angajarea candidatului potrivit se traduce prin productivitate, o relatie de lucru armonioasa si un impact benefic asupra mediului de lucru in general.

De ce este necesar ca un manager sa cunoasca etapele procesului de recrutare?

Fie ca exista sau nu un departament de recrutare candidatul angajat va face parte din echipa lui. Managerul ar trebui sa stie cel mai bine ce profil ar trebui sa aiba un candidat, din punct de vedere al competentelor si experiensei profesionale, dar si din punct de vedere al profilului de personalitate.

De asemenea, parcurgerea corecta a etapelor procesului de recrutare se concretizeaza si
intr-o retentie mai buna a angajatilor.

In cele ce urmeaza, voi sublinia cativa pasi-cheie in identificarea si angajarea celor mai buni
candidati.

De unde incepi? Stabilirea profilului

Primul pas il constituie stabilirea profilului, pornind de la nevoia care trebuie acoperita. In urma unei analize amanuntite asupra obligatiilor, responsabilitatilor, abilitatilor necesare, rezultatelor si mediului de lucru pe care il presupune un post se structureaza profilul pe baza caruia se va cauta candidatul potrivit.

Ce trebuie sa contina profilul angajatului

- Experienta, calificarile si abilitatile necesare;
- Profilul de personalitate potrivit;
- Nivelul de cariera al candidatului si relatiile sale in interiorul companiei (subalterni, colegi,
manager direct etc.);
- Pachetul de beneficii bugetat.

Cele cinci aspecte trebuie sa fie corelate intre ele, precum si cu realitatea din piata fortei de
munca.

Nu in ultimul rand, conteaza foarte mult personalitatea candidatilor si compatibilitatea dintre
acestia si cultura organizationala a companiei, precum si impactul pe care il poate aduce un
candidat in organizatie.

Recrutarea – Cum gasesti candidatii

Recrutarea interna (din interiorul companiei) reduce o serie de riscuri, intrucat angajatul este mai usor de evaluat, acomodarea cu noua pozitie este mult mai rapida etc. Nu exista timpi morti legati de: etapele interviurilor, preavizul necesar la schimbarea locului de munca, iar procesul se poate reduce considerabil.

Atunci cand vorbim despre procesul de recrutare si selectie avem in vedere atat recrutarea interna cat si recrutarea externa Recrutarea externa -Atunci cand recrutarea se face inhouse, exista anumite avantaje ce decurg dintr-o mai buna cunoastere a profilului companiei si al angajatilor, precum si din rapiditatea cu care se primeste feedback-ul de la managerii implicati in proces.

Despre interviu si selectia candidatilor

Interviul este o etapa esentiala a procesului de selectie, in cadrul careia sunt atinse cateva
puncte-cheie care fac diferenta intre o recrutare de succes si una esuata. De cele mai multe
ori discutiile legate de interviu se refera la tehnicile folosite si la metodele de testare a
candidatilor, pierzandu-se din vedere aspectul esential: obiectivele urmarite.

Mai important decat CUM este CE vrei sa obtii in urma interviului. In ceea ce priveste
metodele folosite se recomanda folosirea unei combinatii de interviu structurat, interviu liber si teste de aptitudini si personalitate, ale caror pondere poate fi diferita in functie de specificul jobului, numarul total al persoanelor selectate pentru interviu, nivelul candidatilor s.a.m.d.

Cum se verifica candidatii?

In momentul in care gasirea persoanei potrivite a avut loc si s-au depasit potentiale obstacole, ce ramane de facut? Un pas vital pentru succesul echipei: verificarea. Exista cazuri nefericite, in care CV-urile nu corespund realitatii.

Follow up

Procesul de recrutare si selectie nu se incheie odata cu acceptarea ofertei de catre candidatul selectat. Urmeaza o faza la fel de importanta: inductia. Orice angajat nou are nevoie de suportul HR-ului si al managerului direct pentru a se integra cat mai repede in noua organizatie. Studiile arata ca noului angajat ii sunt necesare intre 3 - 6 luni pentru a se familiariza cu mediul de lucru, precum si pentru a putea ajunge la potentialul optim. Daca angajarea s-a facut printr-o agentie de recrutare si/ sau executive search este bine ca aceasta sa pastreze legatura in primele 3 luni de la angajare cu candidatul selectat, pentru a putea identifica si rezolva eventualele probleme de integrare ce pot aparea in acest interval.

Daca sunteti interesat/a de locuri de munca in strainatate platforma online JobsAlert.ro va pune la dispozitie o gama larga de oferte.

JobsAlert.ro

Categoria: cariera
Tara: toate
Tag-uri: hr, recrutare, selectia candidatilor, practic de recrutare

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.