Ce este Purple Card pentru romani?

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Ce este Purple Card pentru romani?

Ce este Purple Card pentru romani?

"Purple Card" sau "Accession Worker Card" este documentul care atesta ca aveti un loc de munca legal in Marea Britanie. Acesta nu are o validitate fixa, insa este direct legat de angajator. Altfel spus, Purple Card specifica expilicit Angajatorul si ocupatia sau categoria de munca pentru care este emis. In momentul in care contractul de munca expira, Purple Card expira de asemenea.

Deci mare atentie: daca schimbati angajatorul in Marea Britanie va trebui sa aplicati din nou pentru Purple Card.

Dupa cum se observa, se lasa in seama angajatorului sarcina de a pregati actele pentru un Purple Card care este direct asociat cu angajatorul si depinde de acesta.

Desi poate nu va intereseaza procesul, merita stiut ca angajatorul trebuie sa obtina o Scrisoare de Aprobare a Angajarii sau "Letter of Approval of the Employment" de la agentia guvernamentala care se ocupa de imigrare sau "Border and Immigration Agency".

Probabil mecanismul intern in baza caruia se permite munca in Marea Britanie nu va intereseaza, el reprezentand in fapt politica Marei Britanii. Se vor permite, in general, muncitori cu un nivel mare de calificare, muncitori in domeniile in care industria britanica are nevoie si in numarul si pe perioada in care exista aceasta nevoie.

Se cunoaste sub numele de "Sector Based Scheme" sau Schema pe Sector de Activitate modelul pe baza caruia se accepta forta de munca in Marea Britanie.

De exemplu, muncitorii sezonieri din agricultura vin pe baza "Seasonal Agricultural Workers Scheme" (SAWS) - Schema sezomiera a fortei de munca in agricultura. Un astfel de operator SAWS va emite un permis de munca.

Purple Card expira numai daca si atunci cand angajatul nu mai munceste pentru angajator din orice motiv. Daca angajatul munceste o perioada mai lunga de un an de zile - atentie - fara intrerupere (continuu) nu mai au nevoie de autorizatie de munca si pot aplica pentru un Blue Card.

Romanii (si bulgarii), printr-o discriminare odioasa, au nevoie de aceasta autorizatie de munca sau permis de munca de la inceput. Aceasta inseamna in fapt ca angajatorul trebuie sa obtina aceasta permisie de care am vorbit inainte ca muncitorul roman sa se prezinte la munca.

Exista, desigur, categorii scutite de acest efort:

- au pair
- muncitorii pentru liniile aeriene
- preoti si asemenea
- angajati guvernamentali romani, de tipul angajatilor Ambasadei Romane
- dentisti
- detinatori de doctorat, indiferent de domeniu
- muncitori media romani, de tipul celor care muncesc pentru un ziar sau televiziune din romania
- reprezentantii unei firme romanesti
- profesori ca parte a unor scheme de felul celor de mai sus
- asistenti medicali calificati in cadrul unor practici acreditate si supravegheate, cum ar fi un spital privat

Va atragem atentia asupra meseriei de asistenti medicali (sau asistente medicale), meserie prost platita in Romania, insa bine platita si respectata in Marea Britanie.

De asemenea "au pair", am mai vorbit de acest lucru si de oportunitatile pe care le creaza.

Dentistii nu putem spune ca o duc prost in Romania, cert este ca sunt favorizati de statul britanic.

Doctoranzi cine nu doreste?

In rest sunt practic angajati romani care muncesc pe teritoriul britanic, cu bun simt nu au nevoie de o aprobare prealabila: muncitori ai liniilor aeriene, muncitori in media, reprezentanti ai unei firme private sau ai guvernului romaniei sau care muncesc pentru guvernul romaniei.

Daca doriti sa gasiti locuri de munca in Anglia va invitam pe www.jobsalert.ro, portalul dedicat plecarii la munca in strainatate cu contract.

 

Pentru locuri de munca in strainatate vizitati Jobs Alert Romania.

JobsAlert.ro

Categoria: strainatate
Tara: Anglia
Tag-uri: Anglia, Marea Britanie, Purple Card, Accession Worker Card, permis de munca

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.