Comisionul agentiei nu reprezinta un criteriu de identificare a escrocheriei

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Comisionul agentiei nu reprezinta un criteriu de identificare a escrocheriei

Comisionul agentiei nu reprezinta un criteriu de identificare a escrocheriei

Exista firme care percep un comision de la inceput, este acesta un lucru bun sau rau?

Parerea cea mai ades intalnita este negativa, unii merg pana acolo incat afirma raspicat ca perceperea unui comision de la inceput este semn ca ai avea de a face cu escroci. De exemplu "noiromani.co.uk" care foloseste "excroci" si probabil ar fi dorit sa scrie "romanii", ca in "noi, romanii".

Si ei admit, totusi, ca perceperea unei taxe pentru procesarea informatiei este rezonabila. Timpul este valoros iar oricine presteaza un serviciu se asteapta sa fie platit. In definitiv, daca dumneavoastra sunteti sau nu angajat, firma a prestat un anumit serviciu, anumiti oamenii au muncit pentru dumneavoastra si pare normal sa fie platiti.

Desigur, exista si argumentul contra: firma trebie sa functioneze cu aceasta pierdere "minora", deoarece in acest fel gaseste in final muncitorii potriviti si isi percepe comisionul de la angajator. Aceasta ar fi teoria "pierderilor de functionare", sa spunem asa, costul de a face afaceri.

Dar daca ar fi asa, si uneori este asa, credeti ca este mai bine?

Intr-un articol anterior vorbeam si comparam acest proces cu acela de leasing, nu spunem ca nu ar exista firme care nu percep nici un fel de comision sau taxe, aceasta poate fi o decizie strategica. De exemplu www.jobsalert.ro nu percepe nici o taxa, nici de la angajatori, nici de la agentii, nici de la aplicanti. Aceasta nu inseamna ca nu generam profit altfel, este prin urmare o decizie strategica iar acest lucru ne-a propulsat rapid in randul celor mai mari furnizori de astfel de servicii din Romania.

Ei bine, cand vine vorba de firme care ofera locuri de munca "fara comision", nu se poate sa nu va puneti intrebarea "de ce"? Iar daca raspunsul este "deoarece sunt platiti de angajatorii din strainatate", nu cred ca acest raspuns va va satisface. In maniera leasing-ului, daca agentia percepe comisionul de la angajator din salariul dumneavoastra, sanse sunt ca va percepe mai mult decat in cazul in care va va percepe comisionul de la inceput. Motivele sunt simple, cel mai rapid ne vine in minte "riscul". Apoi, deoarece precepe "dupa", ceea ce inseamna ca va ofera un "credit", caci agentia in fapt munceste indiferent de rezultat, pare probabil sa perceapa un comision mai mare.

Cat despre argumentul ca o suma de procesare este rezonabila, unde o taxa de intermediere mai ridicata e semn de frauda, nu suntem deloc convinsi.

Scriam intr-un articol anterior ca in Mai 2012 un "intermediar" a inselat 200 de persoane in zona Targu Jiu - Valea Jiului cu sume intre 100 de lei si 100 de lire. Pare o suma rezonabila de procesare a informatiei, dar nu inseamna ca daca este o suma mica nu poate fi escrocherie.

Ce-ar fi sa gasim "calea de mijloc", pare a fi solutia cea mai rezonabila. Asta ar insemna perceperea unei taxe de procesare a informatiei, ceva de felul 50 - 100 de euro care ar trebui sa acopere costurile agentiei (nu uitati ca trebuie acoperite din astfel de taxe si o parte din costurile de functionare) iar cand contractul este semnat, dumneavoastra sa platiti cea mai mica suma de intermediere posibila.

Problema este ca nimeni nu poate garanta ca suma pe care o veti plati este intr-adevar "cea mai mica posibil".

De asemenea, foarte probabil este ca agentia va percepe un comision si de la angajator, cu siguranta dumneavoastra nu aveti de unde stii acest lucru (dar il puteti cumva judeca dupa salariul care vi se ofera comparativ cu salarii similare pentru acelasi job in acelasi loc).

In final, se poate spune cu siguranta ca oricum ar fi veti fi platit mai prost decat un localnic.

Asadar pare gresit a ne lega de comision. Nu cred ca conteaza nici suma, nici daca il veti plati mai devreme sau mai tarziu, inainte, cand ajungeti acolo, la semnarea contractului sau din salariu, in rate, un depozit plus rate, un depozit si balanta cand ajungeti acolo,...etc. Toate acestea tin de politica agentiei. De asemenea tin de circumstante specifice ofertei de munca, printre acestea angajatorul, locatia, conditiile de munca,...etc.

Pe piata romaneasca se stie care sunt sumele percepute: in jurul a 300 de lire pentru Anglia / Marea Britanie si 300 de euro pentru Europa.

Ceea ce credem ca conteaza este agentia care ofera locul de munca.

De asemenea credem ca fiecare oferta de munca trebuie apreciata de la caz la caz, chiar daca in realitate este posibil sa nu se reflecte nici o diferenta in comisionul perceput de agentie.

Din ceea ce observam noi, pentru meseriile pentru care exista o cerere ridicata sau pentru care exista anumite facilitati, un exemplu ce satisface ambele cerinte pentru Anglia / Marea Britanie ar fi meseria de "asistenti medicali", agentiile tind sa nu perceapa comisioane. Motivul este dictat de piata, se cunoaste ca este mai usor, si altii cunosc asta, prin urmare agentiile prefera un comision mai mic sau chiar nici un comision din partea aplicantului, multumindu-se cu comisionul (probabil) din partea angajatorului.

Deci piata se manifesta si dicteaza pretul.

Avem deci un cadru de baza, un arhetip cu care sa comparam ofertele agentiilor: vom spune ca in jurul a 300 de lire (sau euro, dupa caz) este comisionul de baza, posibil sa ni se ceara si o suma de procesare a documentelor iar daca meseria noastra are facilitati sau este foarte cautata vom incerca sa gasim o agentie care nu percepe comision sau care cere un comision mai mic.

Daca platim inainte este probabil a fi mai bine decat dupa, sanse sunt ca agentia va adauga anumite costuri si va asocia anumite riscuri pe care le va quantifica si care se vor reflecta in salariul dumneavoastra mai mult decat daca ar percepe respectivul comision de la inceput.

Aceasta este realitatea romaneasca, aceasta este realitatea pietei de munca si a politicilor agentiilor de recrutare a fortei de munca din Romania pentru strainatate. La aceasta realitate trebuie sa ne raportam (care speram sa se schimbe cu 2014 cand romanii vor avea drepturi de munca depline in Anglia / Marea Britanie).

Chestiunea daca oferta este legitima sau nu trebuie sa fie disociata de problema comisionului.

Desigur feriti-va de a fi escrocat si luati-va toate masurile de siguranta in acest sens, este de la sine inteles acest lucru, dar nu confundati problema comisionului cu problema validitatii ofertei de munca. Exista raufacatori care se vor multumi cu 50 de lire, dupa cum sunt altii care vor dori sa va fraudeze cu mai mult. Suma ceruta nu este un criteriu de indentificare a hotiei iar uneori preconceptii de tipul celor de mai sus pot sta in calea unei vieti mai bune.

Comisionul agentiei nu reprezinta un criteriu de identificare a escrocheriei, ci este, mai curand, o realitate a pietei, o taxa perceputa pentru prestarea anumitor servicii.

In concluzie:

- disociati problema comisionului de problema validitatii ofertei de munca, sunt complet diferite
- considerati fiecare oferta de munca in parte, de la caz la caz
- raportati-va la realitatea pietei pentru a aprecia atat calitatea ofertei (salariu, conditii vis-a-vis de profesiunea dumneavoastra si cerintele in tara raspectiva), cat si calitatea si taxele percepute de agentia care intermediaza procesul dumneavoastra de recrutare (reputatie, amabilitate, promptitudine, taxe percepute,...etc.)

Pentru locuri de munca in strainatate vizitati Jobs Alert Romania.

JobsAlert.ro

Categoria: strainatate
Tara: toate
Tag-uri: inselatorie, frauda, teapa, tepe

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.