Ajutorul de somaj in Marea Britanie

articole utile celor care doresc sa plece la munca in strainatate

Ajutorul de somaj in Marea Britanie

Ajutorul de somaj in Marea Britanie

Muncitorii romani care vor sa lucreze in Marea Britanie sau au muncit cu siguranta va-ti pus intrebarea daca aveti dreptul la ajutorul de somaj. Iata cateva informatii despre prestatiile de somaj in aceasta tara.

In  Marea Britanie se acorda doua tipuri de prestatii sociale: Indemnizatia legale pentru motive de boala Statutory Sik Pay (SSP) si  Alocatia pentru  asistenta si angajare Employment and Support Allowance (ESA).  

Statutory Sik Pay (SSP) - Persoanele incadrate în muncă în Marea Britanie și care se află în incapacitate temporară de muncă pot primi Indemnizația legală pentru motive de boală (Statutory Sick Pay - SSP) plătibilă de către angajatori, indiferent de perioada pentru care au fost derulate raporturile de muncă.

Pentru a primi această indemnizație trebuie îndeplinite următoarele condiții:

- angajatul să se fi aflat în incapacitate de muncă timp de patru zile consecutiv (incluzând zilele libere de la sfârșitul săptămânii și sărbătorile legale).
- salariul mediu primit de angajat să fie de cel puțin £95 pe săptămână.

Plata SSP se face pentru o perioadă de până la 28 de săptămâni, începând cu cea de-a patra zi de la data la care a survenit incapacitatea de muncă. Nivelul standard al SSP este acum de £79,15 pe săptămână. Dacă angajații se află în incapacitate de muncă pentru mai mult de 7 zile, angajatorii pot solicita o adeverință medicală care să confirme incapacitatea de muncă. Angajatorii nu pot decide încetarea raporturilor de muncă pentru a evita plata indemnizației pentru motive de boală.

Employment and Support Allowance (ESA) -  Alocația pentru asistență și angajare (ESA) se acordă  persoanelor care se află într-una din următoarele situații:

- le-a expirat perioada pentru care pot obține Indemnizația legală pentru motive de boală (SSP);
- sunt lucrători pe cont propriu sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă;
- au primit Indemnizația legală pentru maternitate (Statutory Maternity Pay - SMP), dar nu s-au putut reîntoarce la locul de muncă din cauza unei boli sau a unui handicap care le-a afectat capacitatea de muncă;
- sunt în incapacitate de muncă timp de cel puțin 2 zile dintr-un interval de șapte zile consecutiv;

Cetăţenii români care au dobândit statutul de „angajat” pot obţine alocaţia pentru şomaj (componenta bazată pe contribuţii şi componenta bazată pe venituri) dacă îndeplinesc condiţiile specifice acestei prestaţii. In situaţia în care încetează raporturile de muncă, cetăţenii români vor putea beneficia în continuare de alocaţia pentru şomaj (componenta bazată pe venituri) dacă au lucrat ca angajat în Marea Britanie timp de 12 luni şi dacă demonstrează că se află în căutarea unui loc de muncă.

Daca doriti sa gasiti locuri de munca in Anglia va invitam pe www.jobsalert.ro, portalul dedicat plecarii la munca in strainatate cu contract.

JobsAlert.ro

Categoria: strainatate
Tara: Anglia
Tag-uri: Marea Britanie, somaj, ajutor social

Copyright 2012 JobsAlert. Toate drepturile rezervate. Acest articol poate fi preluat, comentat sau altfel modificat fara acordul nostru explicit atat timp cat sursa de provenienta (JobsAlert.ro) este mentionata si un link catre site-ul nostru (http://www.JobsAlert.ro) sau catre articolul sursa sunt incluse in materialul dumneavoastra.